make_it_用法总结[1](3200字)

来源:m.fanwen118.com时间:2021.3.4

Make it 用法小结

make it 是英语口语中十分有用的一个习语,用法比较多,本文为大家归纳如下。

一、表示事业获得成功

You will make it if you try. 你会成功的,如果你努力的话。

He’s never really made it as an actor. 他当演员从未有所成就。

二、表示某人做成某事

You needn’t worry; he will make it. 你不必担心,他会办成的。

If you want to make it, better get doing. 如果你想把这事干成,就该动手了。 、 I can’t make it on Friday. 星期五我办不好。

Many high-wire walkers died on their last step, thinking they had made it. 许多走绳索者死在最后一步上,这时他们认为已经演成功了。

I thought he would be too old to get to the

top of the mountain, but he made it at last. 我原以为他年纪大爬不到山顶,但最后他还是爬上去了。

三、表示设法做到某事

I’ve been having violin lessons every two

weeks, but I think I’ll make it every week

from now on. 我一直是每两个星期上一次小提琴课,但是我想从现在起每个星期都上课。

四、表示及时赶上火车等

The train leaves in five minutes—we’ll

never make it. 火车再有五分钟就开了——我们绝对赶不上了。

The train won’t leave for another ten

minutes, so I think we can make it. 离开车还有10分钟,我想我们能赶得上。

五、表示及时抵达某地

We are too late; I don’t think we can make it. 我们太迟了,我想我们难以准时赶到了。 He says he’ll come on time, but he’ll never make it. 他说他明天准时来,但他绝对做不到。 I’m really sorry, but I won’t be able to

make it on Sunday after all. 真的很抱歉,我星期天根本赶不到。

If you can’t make it Friday, we can invite somebody else. 如果你星期五赶不到,我们可邀请其他人。

▲ make it to a place 到达某地

Eric set sail once again, this time with 25 ships, of which only 14 made it to Greenland.

六、表示约定时间

“When shall we meet again?” “Make it any day you like; it’s all the same to me.” “我们什么时候再次碰头?”“随你定在哪天,我无所谓。”

Let’s make it at seven o’clock on Tuesday morning at my office. 我们把时间定在星期二早上七点,地点就在我办公室。

“Shall we make it next week?” “OK, let’s make it next week.” “下个星期可以吗?”“好的,咱们就定在下个星期吧。”

Let’s make it at 8:30. Is that all right for you? 我们约定在8点半吧,这对你合适吗?

七、表示病情好转

The doctor knew that the patient was unlikely to make it. 医生知道那个病人没什么希望了。 He had a high fever, but it doesn’t mean he couldn’t make it. 他发高烧,但这并不意味着他挺不过去。

注意,以下make it…结构中的it为形式宾语:

I have to make it clear that my family is

poor. 我得说清楚我家里很穷。

He made it a rule to take part in physical

labour. 他规定自己应参加体力劳动。

I make it a rule to write in my diary every night. 我把每晚写日记当成一种习惯。 “Where is my tea?” “I’m just going to

make it.”“我的茶呢?”“我这就沏。”

《大学英语》精读第一册第二单元练习题Reading activity中有一篇题目为"To Swim the English Channel at 58"的短文,其中文章的最后一句话为"She made it.",译为"她成功了。"有一些学生对这个译文不解,提出了疑问。实际上"make it"是美国俚语,是一个用途极广的多义性习语,在书刊中俯首即是,在日常交谈中随时可听得到,但要真正理解并掌握其在不同场合下的不同含义并非一件容易的事。笔者在这里想谈谈该习语的常见用法。

一、用来表示规定时间,常与can,let等词连用。例如:

A:Shall we meet next week?下星期我们见面,好吗?

B:Yes.Let's make it next Sunday.好的,让我们约定下星期日吧。

A:Can you make it tomorrow?明天行吗?

二、用来表示达到预定目标;办成,做到;成功;发迹。例如:

Tell him I want to see him tonight,at my house if he can make it.告诉他今晚我要见他,行的话就在我家。

He wants to make it as a writer.他想作为作家而一举成名。

三、用来表示及时抵达;赶上。例如:

He won't be able to make it home at Christmas.圣诞节时他到不了家。

We'll make it with a minute or two to spare.我们能及时赶到,而且还可以早一两分钟。

四、用来表示(疾病)等得到好转;得救。例如:

The doctor knew that the patient was unlikely to make it.医生知道那个病人没什么希望了。

Lucy almost died,but they gave her blood transfusions and she made it.露茜几乎濒临死亡,但输血以后她又转危为安了。

五、用来表示相处得很好,受欢迎(或尊重),被接受(与with连用)。例如:

She finally made it with the crowd in Hollywood.她终于受到好莱坞人的欢迎。

Talking that way,he'll never make it with the committee.他那样说话在委员会决不会被接受。

六、用来表示预定小吃。例如:

Make it a cake and a bottle of orange.来一块蛋糕和一瓶橘汁。

Make it three bottles of the best champagne you've got and send them up to my room .送三瓶最好的香槟酒到我的房间去。


第二篇:It用法总结 8300字

It的用法总结

一、人称代词

1,it的最基本用法是作代词,主要指刚提到的事物,以避免重复:

①They watched the train until it disappeared in the distance.

2.,也可以指动物或婴儿(未知性别的婴儿或孩子):

②Is this your dog?No, it isn’t.

③They got a baby and it was a ten-pounder

3.,也可指抽象事物或指抽象环境和情景:

③I hate it when people talk with a full mouth..

二、.非人称代词

1.it有时并不指具体的东西而泛指天气、时间、日期、距离、价值、度量、温度、环境等:

⑴.指天气:It is a lovely day, isn’t it?

⑵.指时间: It was nearly midnight when she came back.

⑶.指日期:It is April First today.

⑷.指距离:It is some 3000 kilometers from Beijing to Guangzhou. ⑸.指价值:It is three dollars.

⑹.指温度:Today it is 30 degrees centigrade.

三、其他用法

1.在句子的主语不太明确时充当主语,表示谁在做某事:

①Who is it there? It's I (me/you/he.....).

②I thought it was Mary, but it was not she.

③Her face lighted when she saw who it was.

2.泛泛的指某件事: (有时泛指一般情况)

①It doesn’t matter.

②It is a shame, isn’t it?

③How is it going?(情况怎样)

④It says in the newspaper that......

3.it用在一些词组中,it 没有特别的意思

The last train's gone. Come on, we'll foot it.(来,咱们步行吧。)

四、作形式主语,替代主语从句,动词不定式,或动名词短语:

1.作形式主语替代主语从句

⑴It is clear ( obvious, true, possible, certain....) that 从句 常译为"┅清楚的(显然的,真的,可能的,肯定的...)"

It is very clear that he’s round and tall like a tree.

= That he’s round and tall like a tree is very clear.

⑵It is important ( necessary, right, strange, natural...) that 从句 常译为┅是重要的(必要的,对的,奇怪的,自然的┅).that 后的从句中要用虚拟语气(should + 动词原形),should 可以省去,建议记住该句型中的形容词。 ①It is important that we (should) learn English well.

②It is necessary that he (should) remember these words.

⑶It is said (reported/ learned/believed/thought/known/told/hoped.....) that 从句 常译为"据说(据报道,据悉...)"。

①It is said that he has come to Beijing.

②It is reported that another earth satellite has been put into orbit.

⑷It is suggested ( advised/ ordered / demanded/ insisted/ commanded... ) that 从句.that 后的从句要用虚拟语气(should + 动词原形),should 可以省;常译

为"据建议;有命令...)

①It is suggested that the meeting ( should ) be put off.

②It was ordered that we ( should ) arrive there in two hours.

⑸It is time ( about time ,high time ) that从句(虚拟语气:动词用过去时did) ① It is time that children went to bed.

② It is time you bought a new car.

③ It is (high ) time you made up your mind.

⑹It is the first ( second ... ) time that从句(从句用现在完成时 have done ) It was the first ( second ... ) time that从句(从句用过去完成时had done ) 常译为"是第一(二)...次..."。

It is the first time I have been here. = This is the first time I have been here ⑺It is a pity ( a shame /an honour/a good thing/a fact,/a surprise/... ) that从句. that后的从句一般用虚拟语气(should + 动词原形),should可省去.表示出乎意料,常译为"竟然"。没有这种意义时,则不用虚拟语气。

①It is a pity that such a thing ( should ) happen in your class. 这种事竟然发生在你们班 上,真是遗憾!

②It is a pity that he is ill. 他生病了,真遗憾!

⑻It happens (seems, looks, appears ) that从句.常译为 “ 碰巧…,似乎是…,看起来…”

①It happened ( so happened ) that he met his teacher in the street. 碰巧...

②It seems that he will be back in a few days. 看来...

2.作形式主语替代不定式

. ⑴ It is kind ( of sb. ) to do sth. 不定式的逻辑主语是由 of引起,主句中的形容词必须是能表示逻辑主语特征的褒义或贬义形容词。 常见的词有:

bad , brave , careless, clever , cruel , foolish , good (好心的), honest , horrible , kind , lazy , modest , naughty , nice(有教养的), polite, rude , silly , stupid , wise , wrong(错误的)等。

这个句型可以改写为:sb. is kind to do sth. 。

如:It is kind of you to say so. = You are kind to say so.

⑵It is necessary ( for sb. ) to do sth. .不定式的逻辑主语是由for引起,主句中的形容词通常是表示重要性,紧迫性,频繁程度,难易,安全等情况的中性形容词。 常见的形容词有:

important, necessary, natural easy , safe , common , normal , hard , difficult , dangerous , unusual, rare , impossible , pleasant 如:It is important for her to come to the party. = It is important that she (should ) come to the party.

⑶It takes sb. ... to do sth. 常译为"做...要花费某人..."。 如:It took thousands of people many years to build the Great Wall.

3.作形式主语替代动名词短语

It is no good / no use / useless doing sth. 常译为 “┅有好处或没有用” ①It is no good learning English without speaking English.

②It's useless trying to argue with Shylock.

五、作形式宾语,代替不定式,动名词短语或宾语从句。 该句型中的it 作形式宾语,该结构中常用的动词有:think, believe, make ,find consider, feel; 如:

We think it our duty to clean our classroom every day.

He felt it important learning English well.

They found it difficult that they would finish their work in two days.

The Internet makes it easier for companies to keep in touch with customers.

六、.it的重要句型

1.强调句型: It is/was + 被强调部分 + that 从句 (被强调的主语如果是人,that可以由who换用)

①made.

②It was they that (who ) cleaned the classroom yesterday.

③It was in the street that I met her father.

④It was yesterday that I met her in the street.

⑤It is you that /who are wrong.

特例:It is not until + 被强调部分 + that ... 该句型也是强调句型。主要用于强凋时间状语,译成汉语"直到...才...",可以说是 not ... until ... 的强调形式。

star.

= Not until she took off her dark glasses did I realize she was a famous film star. = I didn’t realize she was a famous film star until she took off her dark glasses.

Choose the best answer

1.It took us over an hour _______ along the street.

A.walk B.to walk C.walking D.walked

2.I think it a great honour _______to visit your country.

A.to invite B.inviting C.having invited D.to be invited

3.Many people now make _______a rule to buy cards for their friends before Christmas.

A.themselves B.it C.that D.this

4._______is very clear to everyone that he's round and tall like a tree.

A.This B.What C.That D.It

5.In the United States, bus travel doesn't cost much as train travel, _______?

A.don't they B.does it C.do they D.doesn't it

6.Someone is at the door, who is _______?

A.this B.that C.it D.he

7.—It is raining cats and dogs.— _______ .

A.So it is B.So is it C.Neither it is D.Neither is it

8.—My home is in that tall building over there.

—_______ ?A.Can it see B.Can see it C.Can be seen it D.Can it be seen

9. _______ raining hard for 3 hours without stopping.

A.It is B.It was C.It has been D.It had been

10.—Has the boy got his bicycle now?

—Yes, the police gave _______.

A.him to him B.it to it

C.it to him D.him to it

11.It's no use _____ over spilt milk.

A.cry B.crying C.that you cry D.for you to cry

12.It is important _______ their offer.

A.reject B.rejects C.to reject D.rejecting

13.Has _______been decided when we are to hold the sports-meeting?

A.that B.this C.it D.what

14.—Did Li Lei call me while I was out?

—Yes, it was _______ that called you.

A.him B.he C.who D.whom

15.Nothing is wrong with the radio _______?

A.isn't it B.is that C.is it D.isn't that 16.I don't know _______makes her afraid of having her business discussed. A.what it is about Mary that

B.that is it abut Mary what

C.what is it about Mary that D.that is about Mary what

17. .It was withgreat joy _______he received the news that his long lost son would return home

A.as B.that C.so D.for

18.I don't think _____difficult for a Chinese student to master a foreign language within five years

A.that B.it C.too D.very

19.It's the second time you _______late this week.

A.arrive B.arrived C.have arrived D.had arrived

20.It will not be _______we meet again.

A.long before B.before long C.soon after D.shortly after

21.It's demanded that we _______there on foot.

A.not to go B.don't go C.not go D.won't go

22.“It” is often used to _______a baby.

A.mean to B.stick to C.point to D.refer to

23.It was not until 1936 _______

basketball became a regular part of the Olympic Games.

A.that B.when C.which D.then

24. _______you met the Englishman?

A.Where it was that B.Who it was that

C.Where was it that D.Where was that

25._______that she has gone to the United States?

A.Was it true B.Is it true C.It is true D.It was true

26._______certain that his invention will lead to the development of production.

A.That's B.This is C.It's D.What's

27.______in 1914 _______the First World War broke out?

A.Was that, that B.Was that, when

C.Was it. that D.Was it, when

28.It is important that she _______with Mr Williams immediately

A.speak B.spoke C.will speak D.to speak

29._______that there′s another good harvest this year.

A.It says B.It is said D.It was said D.He was said

30.It is the first time _______the play.

A.I've watched B.I'll watch C.I watch D.I would watch

B 1.B 2.D 3.B 4.D 5.B 6.C 7.A 8.D 9.C 10.C

11.B 12.C 13.C 14.B15C 16.A 17.B 18.B 19.C 20.A

21.C 22.D 23.A 24.C 25.B 26.C 27.C 28.A29.B 30.A

更多类似范文
┣ It用法总结 8800字
┣ it用法总结 3900字
┣ it 用法总结 9400字
┣ it的用法总结 4200字
┣ 更多it用法总结
┗ 搜索类似范文